SM, Eskilstuna

Nära skjuter ingen hare, inte heller en medalj…


Årets SM bestod av tre tävlingsdagar då eliminering tillämpades i 60 skott liggande. Eliminering är en kvalificering till grundomgången som då bara skjuts i ett skjutlag där alla skyttar skjuter samtidigt. Detta för att alla skall ha så lika förutsättningar som möjligt att ta sig till final. Hur många som tar sig till grundomgången beror på bankapacitet. Det sköts två elimineringslag där ca hälften ur varje lag tog sig vidare till grundomgången som omfattade 35 man. Eliminering tillämpas vanligtvis vid mästerskap, världscuper och större internationella tävlingar.

Poängmässigt blev det två jämna skjutningar för min del på 612,7 och 612,6 men i övrigt var det mycket som inte fungerade; fel fokus, tekniska detaljer, yttre påverkan m.m. gjorde min tävlan i 60 skott liggande ganska sur och jag slutade på en 18e plats.

Efter en relativt lugn fredag och lördag vädermässigt så var det på söndagen betydligt mer blåsigt och mer utmanande. Knä och liggande var oerhört krävande i vinden och disciplinen var tvungen att vara på topp. Med tanke på förutsättningarna var skjutningarna helt okej även om jag inte nådde upp i önskvärd standard och summerades till 380 resp. 390 poäng.

I stående hade jag problem med balansen och spänningar i högerknät samtidigt som vinden fortsatte sätta mig på prov. Med hänsyn till detta så var det extra roligt att jag poängmässigt sköt bästa poängen för den här säsongen med 372. Det var tydligt att sommarens jobb och nötande på träning nu gav resultat.

Totalt blev det 1143 och en sjundeplats i grundomgången. I den efterföljande finalen inledde jag revanschsugen med ett riktigt bra knäskytte följt av en okej liggande. Marcus Madsen och jag växlade fram och tillbaka under de 30 första skotten om att inneha ledningen. Efter första serien i stående så var jag på andra plats och sen hände det som inte fick hända… I andra ståendeserien tappade jag iväg ett skott som stack alldeles för långt och blev en femma... Trots att de avslutande skotten var bra kunde jag inte hämta upp detta och jag slutade på en oerhört frustrerande fjärdeplats.

Sammanfattningsvis var årets SM en besvikelse i liggande och placeringsmässigt då detta är andra året i rad jag slutar på fjärdeplats. Det positiva jag tar med mig är min finalskjutning där ca 40 av 43 skott är riktigt bra.