Om mig och skyttet

Namn: Mathias Sjöström
Ålder: 23
Bor: Linköping
Sysselsättning: Student, Civilekonomprogrammet
Kommer från: Vimmerby
Förening: Vimmerby skytteförening
Tränar med: Linköpings skytteförening
Tränare: Dan Eriksson
Främsta egenskaper: Envis, målinriktad och noggrann 
Bästa skytteminne: Silvret på NM i Köpenhamn 2014
Häftigaste tävlingen: Student-OS, Korea 2015
Målsättning: EM 2019 och OS 2024 på längre sikt

Äter helst: Mormors kött eller farmors kroppkakor
Läser helst: Böcker av Lee Child 
Dold talang: Grym på filmrepliker från James Bond
Tråkigaste jag vet: Att diska
Gör en slapp söndag: Ser en bra film


Jag satte min fot i skjuthallen i Vimmerby för första gången vid 6 års ålder. Jag fastnade direkt för sporten och sedan dess har det blivit tusentals timmar i skjuthallar och på skjutbanor runt om i världen. Från början fanns det ingen tanke på att jag skulle bli en av Sveriges bästa skyttar. Då var det en rolig hobby vid sidan av fotboll och hockey som jag också spelade vid denna tidpunkt.

Hösten 2008 började jag skjuta stående och hösten 2009 tog allt fart på riktigt. Då tog en tränare vid namn Dan Eriksson kontakt med mig och frågade om jag ville följa med på ett läger vilket jag tyckte lät spännande. Där fick jag mersmak då jag såg och fick träffa alla duktiga skyttar. Den hösten valde jag att sluta spela hockey och då blev det naturligt för mig att börja satsa på skyttet. Naturligt blev det också att börja jobba tillsammans med Dan som min tränare, vilket jag fortfarande gör.

Karriären fick en kanonstart då jag i januari 2010 tog en 3:e plats på nordens största luftgevärstävling. Därefter har framgångar och motgångar avlöst varandra med jämna mellanrum och vägen till där jag står idag har varit allt annat än rak! Vägen hit har inte alltid varit rolig men idag är jag tacksam för de lärdomar och erfarenheter jag samlat på mig genom åren. Dessa är verktyg jag helt eller delvis kan använda i mitt skytte och min satsning.

Sedan ett par år tillbaka har jag satsat mer på 50-meters grenarna än luftgevär. Framförallt beror det på att grenarna på 50m fungerat mycket bättre för mig än luftgevär de senaste åren. Jag tycker också att tävlingsformen på 50m är roligare och mer givande då det är fler moment som ska genomföras samtidigt som utmaningarna är större.

2017 är mitt tredje år som senior och detta år kommer fokus ligga på träning och att höja min resultatnivå i såväl Sverige som internationellt. Att höja min stabila resultatnivå är en av nycklarna till att på sikt ta en plats till EM 2019 och att kunna konkurrera om medaljerna på student-OS samma år. På längre sikt är det stora målet OS 2024.