Säsongen 2015, 50 meter

Upplägg och mål
Inför årets säsong på 50 meters var upplägget lite annorlunda mot tidigare. Den stora förändringen var att jag kunde träna inomhus där det var runt 18 grader varmt istället för utomhus i -15 grader omringad av värmefläktar och infravärmare. Detta innebar att jag kunde fokusera mycket mer på tekniken i skyttet istället för att tänka på att inte frysa ihjäl. Med andra ord hade jag mycket bättre förutsättningar och det märktes också på resultaten.

Inför säsongen hade jag som mål att fortsätta på den formkurva jag visade förra året i liggande, att fortsätta jobba på i knästående där jag känt mig stabil de senaste åren samt att utveckla och förbättra min poäng i stående där jag tidigare tappat lite för mycket på mina konkurrenter. Låter kanske som oklara mål men jag visste att detta skulle ta mig till högre poäng och för att komma dit skulle jag fortsätta jobba målmedvetet, konsekvent och noggrant. Det stora mer konkreta målet för säsongen var Universiaden – ”Student-OS” i Gwangju, Sydkorea. Mitt mål där var att göra två bra skjutningar och två bra tävlingar rent genomförande och prestationsmässigt. Vad detta sedan räckte till i poäng och placering var sekundärt. Låter kanske också som ett försiktigt och oklart mål men då detta var min första riktigt stora internationella tävling så visste jag inte hur jag skulle reagera på det. Det är heller ingen idé att sätta ett poängmål då väder och andra förutsättningar spelar in till stor del och placeringsmål, ja det hänger ju mycket på vad de andra skjuter.

Säsongen inledningsvis, osäker på vinden…
Säsongen i korthet då. Den började väldigt bra på försäsongen både på träning och på de tävlingar jag sköt inomhus. På säsongens första tävling i Sävsjö i mars så sköt jag ett stabilt resultat i liggande på 617,1 samt ett nytt personlig rekord i 3x40 på 1152 poäng vilket var två poäng bättre än det förra som var ungefär ett år gammalt. Någon vecka senare sköt jag nytt personligt rekord i både liggande och i 3x40 i Eskilstuna med 621,9 i liggande vilket var 1,8 poäng bättre än det förra som löd 620,1. Det nya rekordet i 3x40 löd efter denna helg 1159 dvs. 7 poäng bättre än Sävsjö. Förra säsongen gjorde jag fler tävlingar på försäsongen men i år valde jag att lägga mer tid på träning istället då jag kunde få ut bra kvalité där. Innan var inomhustävlingarna också träning eftersom jag hemma fick träna utomhus i betydligt sämre förhållanden.

Utomhuspremiären blev som vanligt i Hannover i Tyskland. Här skapade jag dock ett problem som inte fanns egentligen. Då jag tränat inomhus kände jag att jag inte tränat på vindens påverkan vilket är en stor del av skyttet utomhus. Jag är en ganska duktig vindskytt men nu gjorde jag ett problem av det och litade inte på min egen förmåga att skjuta i vind. Liggandematchen blev därför en besvikelse. Mer glädjande var dock 3x40 där jag sköt 1148 poäng mycket tack vare ett mycket starkt stående skytte med 375 poäng som också var rekord i stående.

Osäkerheten med vinden och framförallt i liggande fortsatte på hemmaplan när det var tävling i Trollhättan helgen efter. Katastrof och bedrövligt i liggande och det vill jag inte ens prata om. Även 3x40 var en besvikelse men återigen var ändå stående en glädjande faktor.

Det börjar lossna igen!
Efter misslyckandet i Trollhättan så började jag träna lite inomhus igen bara för att få tillbaka självförtroendet i skyttet vilket gav resultat. Under tredagarstävlingen Masters i Danmark i mitten av juni sköt jag nytt utomhusrekord i liggande första dagen med 620,8 för att sedan förbättra det till 624,1 andra dagen. Den tredje dagen blev det ”bara” 613,3 men då det var full storm så var detta ändå okej. I helmatchen eller 3x40 gick det också bra! Nytt utomhusrekord med 1155 poäng första dagen med starkt liggande och knästående skytte samt godkänt stående. Andra dagen tappade jag tyvärr lite för mycket i stående och slutade på 1141 för att sedan den tredje dagen slå till med stabila 1147 i den starka vinden. Denna gång var det liggande och stående som fungerade bra. Sammanfattningsvis blev det med andra ord en bra helg i Danmark. 

Efter tävlingarna i Danmark var jag på semester i Turkiet en vecka med familjen innan uppladdningen för säsongens stora mål började, Student-OS i Korea. Tävlingarna i mina grenar pågick 8-10 juli. Den 8 juli hade jag min match i 60 skott liggande. Jag hade förberett mig på en eliminering (kvalificering till grundomgången) den 7 juli innan grundomgången den 8 juli. Nu uteblev tyvärr den skjutningen och jag hade grundomgången som min första tävling med premiärnerverna som det innebar. Jag hanterade det ändå ganska bra men inte tillräckligt bra för att jag skulle vara nöjd. Jag slarvade och tappade en del poäng på grund av nervositeten och sköt 617,0 vilket jag tycker är en bra poäng för att vara första riktigt stora mästerskapet. Dock var det 2,8 poäng upp till final och jag kände att jag hade dessa i kroppen denna dag. Mitt mål var att göra en bra skjutning matchen igenom och det hade jag inte lyckats med och därav besvikelsen. Jag slutade på en 21:a plats i 60 skott liggande. 10 juli var det dags för 3x40 där jag tyckte att jag gjorde en bättre skjutning än i liggande men så var jag inte lika nervös denna dag heller. En ganska bra och stabil skjutning genom hela matchen utan att få till det fullt ut resulterade i 1147 poäng vilket jag också är nöjd med som första stora internationella resultat. Det räckte till ytterligare en 21:a plats.

Två veckor efter Korea var det SM i Jönköping, en tävling som jag inte alls var motiverad för. Min säsong kändes över efter Korea eftersom det var mitt stora mål. Att min skjutställning då också fallerade totalt i liggande gjorde inte saken bättre. Med fallerade menar jag att den av någon konstig anledning sjönk ihop så mycket att den varken var optimal att skjuta med eller godkänd enligt regelboken. Jag hade känt av tendenser till detta innan men vad det riktigt berodde på kom jag aldrig fram till. En besvikelse i liggande blev en revansch dagen efter i 3x40. 1149 poäng med ännu ett bra stående skytte räckte till en 4:e plats i grundomgången, fyra poäng efter vinnaren. Finalen blev en tråkig historia då jag inte fick ordning på varken knästående eller. Dock gjorde jag en fantastisk skjutning i stående som jag tar med mig härifrån. Jag slutade totalt femma efter finalen.
Sista tävlingen för säsongen blev DM på hemmaplan i Vimmerby. En ny liggställning som jag och min tränare Dan byggt ihop dagen innan skulle testas och den fungerade väl okej även om poängen inte var topp! Desto bättre gick det återigen i 3x40 tack vare ett bra knästående och ett fantastiskt stående med 379 poäng vilket också innebär nytt rekord i den ställningen. Slutresultatet blev 1157 poäng som också innebar nytt personligt rekord utomhus. Två poäng bättre än Danmark och två poäng lägre än rekordet inomhus på 1159.

Slutord
Överlag så är jag fantastiskt nöjd med denna säsong! Även om det varit några motgångar med en strulande liggandeställning och en taskig utomhuspremiär så har jag höjt både min lägsta och högsta nivå vilket bidragit till en hög och jämn nivå sett över hela säsongen. Mitt mål för säsongen var att bygga vidare på liggande vilket jag gjorde med stigande poäng. Knästående sköt jag på ungefär samma nivå som förra året och i stående förbättrade jag mig avsevärt vilket var det stora målet. Förut har jag nästan uteslutande mer eller mindre tappat matcherna i stående. Denna säsong har jag i flera matcher räddad slutresultatet genom ett bra ståendeskytte. Jag har skjutit på en hög och jämn nivå där jag både höjt topparna men framförallt höjt min lägsta nivå. Jag gjorde bra skjutningar i Korea även om jag inte nådde fram till 100 % här. Därmed har jag uppfyllt målen för denna säsong och förutom det så tar jag framförallt med mig två saker från den gånga:
1. Att jag på min första riktigt stora internationella tävling skjuter två resultat som håller samma nivå som jag varit stabil på under andra tävlingar både i Sverige och utomlands under året. Det är verkligen något jag kommer ta med mig den dagen jag skjuter ett EM, världscup eller liknande. Det är en trygghet att ha det i ryggen!
2. Hur min motivation reagerade på att mitt huvudmål låg mitt i en säsong som det gjorde i år. Även om det är lätt hänt att det blir på detta viset så var det svårt för mig att förbereda mig på att det kunde bli så. Nu vet jag hur jag kände när jag kom hem från Korea och hur jag kan ta med det i framtida säsongsplaneringar där det kan bli på samma sätt igen.

Slutgiltig kommentar: Säsongen har överlag varit KANON och jag är JÄTTENÖJD!