SM 50m

Två veckor efter hemkomsten från Korea var det dags för SM i Jönköping 30-31 augusti. Eftersom det är första året som senior innebar det bara två dagars tävlande denna gång då jag som junior har dubbelstartat och på så sätt skjutit fyra dagar. Det märktes dock ganska tydligt att jag inte återhämtat mig från Korea än. Ännu tydligare var att just Universiaden varit säsongens stora mål då jag nu inte hade så stor motivation till varken träning eller tävling. Låter ganska konstigt hur man inte kan vara motiverad till ett SM men så var det.

Tävlingarna började på torsdagen med 60 skott liggande. Jag hade de senaste veckorna märkt att liggandeställningen sjunkit ihop lite och inte var som den skulle, denna dag kollapsade den helt och hållet… Fick ingenting att stämma skyttemässigt och det blev en väldigt orolig skjutning när jag kände att det inte gick att få ordning på det. Visserligen var de sista 30 skotten okej efter att jag kommit upp lite högre genom att dra åt remmen. Dock hade jag tappat alldeles för mycket poäng de första 30 skotten och tävlingen blev ett fiasko och en stor besvikelse. Med 612,9 poäng kommer man inte långt och därför slutade jag på en 15:e placering, tre poäng från final.

Trodde inte alls jag skulle kunna ladda om inför fredagens 3x40-match men det gick ändå. Började okej i knästående med 382 poäng där starten var bättre än avslutningen. Liggande blev fortsatt problematiskt ställningsmässigt men jag sköt två 100-serier i mitten som räddade upp det lite här och totalt blev det 393 poäng. Lite tung start i stående som sedan lossnade rejält och slutade på 374 poäng och totalt 1149. Detta räckte till en fjärdeplats med fyra poäng upp till Kalle på 1153. Fjärdeplats innebar final och för de andra blev det en stunds vila mellan grundomgången och denna. För min del blev det skjutställningsändring. Min liggställning var så låg i grundomgången att den inte var godkänd enligt regelboken och ändrade jag den inte så fick jag inte skjuta finalen…

En okoncentrerad och slarvig knästående följt av en osäker och dålig liggande på grund av den nya ställningen medförde att jag var hopplöst sist efter dessa två ställningar i finalen. Då hände det, jag sköt riktigt bra i stående i en final. Stående har länge varit min Akilleshäl i 3x40 men denna säsong har jag förbättrat det enormt mycket, även i finalerna. Formen i stående hade varit bra i flera veckor och i grunden gick det som sagt bra. Nu sköt jag så pass bra att jag sköt bättre än i både knä och liggande. Jag sköt det näst bästa ståenderesultatet i finalen vilket gjorde att jag klättrade till en 5:e plats. Tyvärr var jag lite för långt efter från början för att komma längre än så men jag var nöjd ändå tack vare mitt fantastiska stående.

15:e plats i liggande och 5:e i 3x40 var sämre än jag räknat med innan SM. Med en kollapsande liggandeställning och bristande motivation så får detta ändå vara okej. Jag är nöjd med mitt resultat på 1149 i grundomgången samt mitt ståendeskytte i finalen så det är det jag kommer ta med mig från denna gång.