Swedish Cup

Oavsett idrott så är träning A och O men det räcker inte med att bara träna hemma på träningar, man måste träna på att tävla också. Just avsaknaden av tävlingsträning blev ganska påtaglig under årets Swedish Cup.

När jag planerade min säsong visste jag att jag inte kommer lägga så mycket tid på tävlingar denna säsong utan mer jobb med skyttet på hemmaplan. De stora målen var Swedish Cup och SM senare i mars. För att förbereda mig inför Swedish Cup på bästa sätt skulle jag i december åkt till Danmark för en tredagarstävling i syfte att stämma av hur träningen gått under hösten. Nu var jag tvungen att ställ in denna tävling på grund av att tentor krockade dessa dagar. Swedish Cup blev därför säsongens första tävling förutom Nationella SM på hemmaplan i november. Det var skrämmande uppenbart hur viktigt det hade varit för mig att åka på LF Open i Danmark i december för att få lite tävlingsvana för nu var den som bortblåst.

Första dagen var det mesta ovant då jag inte var beredd på alla moment och utmaningar jag fick jobba med under matchens gång. Kroppen och ställningen reagerar lite olika på träning och tävling eftersom anspänningsnivån inte är den samma. Nu visste jag inte på förhand hur jag skulle reagera och jag hade inte heller någon plan för hur jag skulle hantera situationen. Det blev därför en ganska ojämn skjutning med både bra och sämre perioder och nivån skiljde sig ganska mycket åt. Fick till slut ihop 604,0 poäng, bedrövligt!

Andra dagen försökte jag istället jobba så mycket som möjligt med ställningen och vara observant på alla förändringar så de inte skulle påverka så mycket. Det blev bättre då de dåliga perioderna inte blev lika dåliga och de bra perioderna blev lite längre. Dock vågade jag inte fullfölja genomförandet i skyttet hela vägen och blev därför lite feg i skotten. Jag fokuserade också mycket ställningen och hur det kändes vilket gjorde att jag ibland glömde att koncentrera mig på själva skottet och tappade därför bort lite onödiga poäng där. Det positiva var ändå att jag höjde mig markant från gårdagen och slutade på 608,7. Ingen bra poäng men det var en klar förbättring i alla fall!

Detta var mitt sjunde Swedish Cup och trots att jag bytt klass från herrjunior till senior samt att de gjort om programmet under dessa sju år så har jag lyckats få skjuta 08.00 sista dagen alla sju åren. Det måste vara någon form av rekord i sig. Trots att kroppen var lite svårväckt till en början så blev dagens skytte mycket bättre än de andra dagarna. Det märktes att jag var mer trygg i tävlingssituationen nu och skyttet fungerade bättre över lag. Framförallt höjde jag min lägstanivå mycket så när jag sköt ett dåligt skott blev det inte så dåligt i alla fall. En klar förbättring på alla punkter gjorde därför att jag summerades till 613,9 vilket räckte till en 19:e plats.

Trots en tung start med bedrövligt låga poäng så avslutade jag årets Swedish Cup på ett bra sätt och sett till det stora hela är jag nöjd. Skyttet fortsätter att gå åt rätt håll! Det som krävs för att ta nästa steg är mer träning på hemmaplan men också fler tävlingar just för att gränsen mellan träning och tävling inte skall vara så stor.


Foto: Svenska skyttesportförbundet


Foto: Svenska skyttesportförbundet
Jag har ingen aning om vad jag säger eller försöker visa här!