Luftgevär, 10m

Vapen: Luftgevär
Kaliber: 4,5 mm Diabolokulor
Avstånd: 10 meter
Tavlans storlek: 45,5 mm
Tians storlek: 0,5 mm

Antal skott herrar: 60 
Antal skott damer: 40

Maxpoäng herrar: 654,0 poäng
Maxpoäng damer: 436,0 poäng

Världsrekord herrar: 633,5 poäng
Världsrekord damer: 422,9 poäng

Luftgevär skjuts i stående skjutställning på en inomhusbana på ett avstånd av 10 meter. Som barn börjar man med sittande och går sedan oftast över till stående i tidiga tonåren. Säsongen i Sverige pågår främst från oktober till mars vilket är ganska naturligt med tanke på vårt klimat. Internationellt skjuts EM varje år i februari/mars för att sedan följas av världscuper under våren och sommaren.

Luftgevär är en olympisk gren för både damer och herrar och är med i sommar-OS som går vart fjärde år, närmast nu är Rio 2016 och Tokyo 2020. Även VM skjuts vart fjärde år och ligger mellan varje OS, d.v.s. 2014, 2018, 2022 osv. VM 2018 går i Changwon i Korea.

En tävling går till så att alla skyttar har 15 minuter förberedelse och provskottstid innan matchen börjar. Matchen, som börjar samtidigt för alla i skjutlaget, består av 40 skott för damer på 50 minuter och 60 skott för herrar på 75 minuter. På mindre tävlingar kan dessa slås samman och skjutas samtidigt men detta görs aldrig på SM, andra större tävlingar eller internationellt. Alla skott decimaltolkas vilket innebär att varje helpoäng följs av en decimal mellan 0-9. Exempelvis så är 9,9 en ”bra” nia då det nästan är en tia, en 10,0 är därför en ”dålig” tia och en 10,9 är så bra det kan bli. Alla 40 resp. 60 skott räknas ihop till en totalpoäng och de åtta bästa skyttarna i varje klass (damjunior, damer, herrjunior och herrar) går till final.

I finalen börjar alla skyttar om från noll poäng och precis som grunden börjar skjutningen med förberedelse och provskott, men nu bara om åtta minuter. Därefter skjuts två stycken serier om tre skott på en tid av 2,5 minuter per serie. Vidare skjuts två singelskott på 50 sekunder vardera. Den skytt med lägst totalpoäng efter åtta skott elimineras. Finalen fortsätter med två enkelskott i taget och därefter elimineras ytterligare en skytt. När det 16:e skottet har skjutits står det klart vilka som tar medalj, efter 18 skott vilka som slåss om guldet och efter 20 skott vem som har vunnit. Även här är poängen givetvis med decimaler.