60 skott liggande, 50m

Vapen: Korthållsgevär
Kaliber: .22 LR (5,6x15mm)
Avstånd: 50 meter
Tavlans storlek: 154,4 mm
Tians storlek: 10,4 mm

Antal skott: 60 

Maxpoäng: 654,0 poäng

Världsrekord herrar: 633,0 poäng
Världsrekord damer: 628,5 poäng

 


60 skott liggande skjuts på 50 meter och då främst utomhus. Träning och tävling på försäsongen under våren kan ske inomhus men inga större tävlingar eller mästerskap avgörs inomhus. 60 skott liggande är en OS-gren för herrar men inte för damer vilket innebär att 60 skott liggande inte är en gren på världscuperna på damsidan. Dock så är det med på mästerskapen som EM och VM.

OS skjuts vart fjärde år och är närmast i Rio 2016 och Tokyo 2020. VM skjuts mellan varje OS, dvs. 2014, 2018, 2022 osv. Nästa VM avgörs 2018 i Changwon i Korea. EM skjuts bara två gånger under en fyraårs period och det är de år som varken OS eller VM avgörs, dvs. EM avgörs varje udda år; 2015, 2017, 2019 osv.

Grundomgången i denna gren består av 60 skott på 50 minuter för både damer och herrar och även här föregås det av 15 minuter förberedelse och provskottstid. Poängen decimaltolkas precis som i luftgevär, dvs. att varje helpoäng följs av en decimal mellan 0-9. Exempelvis är 9,9 en ”bra” nia då det nästan är en tia, samtidigt som 10,0 är en ”dålig” tia och 10,9 är så bra det kan bli. Alla 60 skott summeras och även här går de åtta bästa skyttarna till final.

Den största utmaningen med att skjuta utomhus kontra inomhus är att här påverkar vinden, ljuset, vädret och massa andra faktorer. Inomhus kan skytten hålla ett jämnt skjuttempo och ha en rytm i skyttet. Utomhus måste man vara mer flexibel då man får vänta in de rätta vindarna eller vänta några sekunder extra när solen kommer fram från ett moln så ögat hinner vänja sig. En dag när det är vindstilla, konstant ljus etc. kan 50 minuter vara gott om tid men när det är svåra förhållanden kan det bli tajt mot slutet.

Finalen i 60 skott liggande är egentligen precis som finalen i luftgevär bara att tiderna skiljer sig. Alla börjar på noll poäng oavsett vad man sköt i grundomgången och även här är det åtta minuter förberedelse och provskottstid. Denna tid används ofta för att skjuta in sig på den vind man har valt samt ta reda på vad som händer när man skjuter på ”fel” vind. Just att veta vad som händer när man skjuter på fel vind är väldigt användbart i en final då det är tajt om tid, vilket gör att det ibland inte går att vänta ut vinden. När detta händer ”håller man av” istället vilket betyder att man siktar bredvid tian och låter skottet blåsa in i tian om allt går som beräknat. Med denna taktik är det därför viktigt att under provskotten testa hur mycket man behöver hålla av för att det ska bli en tia trots att det blåser "fel". När provskotten är klara skjuts två serier om tre skott, här på 1 minut och 40 sekunder per serie. Vidare skjuts två enkelskott om 30 sekunder vardera och efter åtta skott slås den skytt med lägst poäng ut. Skyttarna fortsätter skjuta två enkelskott där den sämsta skytten elimineras efter varje ytterligare två skott. Detta pågår tills guld och silver avgörs på skott 19 och 20.