Final Allsvenskan 2.0

Det var nästan exakt ett år sedan jag sköt en luftgevärstävling och det var ca 8 månader sedan jag tävlade över huvud taget men i helgen var det dags igen, något som jag sett fram emot enormt mycket sedan jag kom igång med träningen igen i januari.

 

Tävlingen var finalen i Allsvenskan 2.0 som hölls i Rottne i skogarna utanför Växjö i Småland. Allsvenskan är en rikstäckande lagtävling för föreningslag som tidigare skjutits på hemmabana och där man har skickat in ett lagresultat som ställs mot ett annat lag enligt en given matchserie. I år har denna tävling gjorts om så att lagen skulle mötas i grundomgångar under året för att sedan skjuta en final på samma plats. Antalet anmälda lag tillät dock bara en final vilken sköts i helgen.

Matcherna sköts enligt ett koncept som används vid Youth League (lag-EM för juniorer under 18 år), ett koncept som är relativt okänt och otestat i Sverige ännu. Lagen består av tre skyttar som inbördes raknas från ett till tre. Därefter möter förstarankad skytt i det ena laget den förstarankade skytten i det andra laget, tvåan möter tvåan och trean möter trean. Alla skyttar skjuter 10 skott på 12 minuter och efter dessa 10 skott vinner den skytten med högst poäng, enligt decimaltolkning, 2 poäng till sitt lag och vid lika resultat delar de två skyttarna på poängen. Totalt skjuts fyra stycken serier om 10 skott för varje tävlingspar vilket genererar 8 poäng och med tre tävlingspar så delas alltså 24 poäng ut totalt under en match.

Denna tävlingsform är helt ny för mig och det var väldigt spännande att testa eftersom jag har hört mycket gott från de skyttarna som skjutit Youth League. I denna tävling skjuter jag för min tränares förening, Figeholm, och har gjort så under många år.

I första matchen ställdes vi mot Falseterbo Vellinge och som första skytt i vårt lag ställdes jag mot Andreas Christensson. Snacka om att ovanan att tävla lyste igenom enormt mycket här då ingenting kändes som på träning. I början sköt jag med adrenalinet vilket brukar fungera bra, så även denna gången. Sen kom som så många gånger tidigare en period då jag har problem, när adrenalinet lägger sig samtidigt som det vanliga skyttet inte riktigt finns där och skotten blir lite sämre än vanligt. Avslutade dock matchen på ett bra sätt vilket kändes bra. Slutade på 403,9 poäng vilket i normala fall inte är i närheten av godkänt för min del. Med tanke på mitt långa uppehåll var jag ändå nöjd med många andra bitar då träningen inte alls varit upplagd för matchskytte denna säsongen. Andreas vann till slut matchen med 6–2, en match som borde slutat 4–4 då jag sköt ett väldigt klantigt sista skott i en serie.

Andra matchen mötte vi Jönköping/Dalsbo och här mötte jag Isabell Edman, en till synes omöjlig uppgift då hon visat upp omutligt skytte i den tidigare matchen. Jag hade dock tänkt ge henne en match vilket jag gjorde. Jag började bra med 102,6 men ändå långt ifrån Isabelles 104,1. De andra serierna var jämnare och jag vann till slut en av dem tre, med känning på en vinst till, så förlust med 2–6 även denna match för min del trots att slutpoängen var bättre än den första, 407,3.

Tredje matchen sköts på söndagsmorgonen vid 9 och även om det blivit tidig uppgång och lite mindre sömn än önskat så var jag sjukt taggad på att göra en bättre match än gårdagens två. Sista gruppomgångs-matchen sköts mot ett mixlag som satts ihop för att ersätta ett avhoppat lag. Jag mötte nu Hilde Karlsson från Ramselefors. Detta blev min bästa match hittills då skyttet stämde betydligt bättre denna dag och jag kände igen mig mer från träning. Skyttet var stabilare och mer kontrollerat vilket resulterade i högre poäng och fler vunna serier. Matchen slutade 4-4 med en totalpoäng på 407,5.

Ettan i de två grupperna gjorde efter grundomgången upp om guld och tvåorna om bronspengen. Resterande lag sköt placeringsmatcher. I finalen skjuts 20 skott som enkelskott på en tid av 50 sekunder per skott. Efter varje skott tilldelas vinnande skytt i varje skyttepar två poäng eller så delas poängen vid lika resultat. 40 poäng delas alltså ut mellan varje skyttepar och med tre skyttepar per grupp blir detta totalt 120 poäng.

Då min final ställdes in pga. WO sköt jag och Hilde en intern final samtidigt som hon sköt sin finalmatch om placering. Vi var ju tvungna att göra upp eftersom grundomgången blev oavgjord. Om jag jämför skyttet mellan den första matchen och denna så skulle man kunna tro att det var år av träning mellan matcherna! Jag sköt en mycket väl genomförd match som också resulterade i ett högt resultat på 207,9 vilket var 2,9 poäng bättre än Hildes 205,0. Omräknat i matchpoäng vann jag också med 22 poäng mot Hildes 18.

Sammanfattningsvis så var det en mycket rolig och givande helg. Dels var det kul att prova denna, för mig nya, tävlingsform men framförallt var det en skön känsla att få börja tävla igen. Jag har verkligen saknat det under mitt uppehåll! Nästa helg väntar 50m premiär i Eskilstuna och sedan första omgången av Sweden GP i Sävsjö helgen efter det.